OLBALTUMVIELAS ir svarīgākais uztura komponents¹.


Atšķirībā no taukiem un ogļhidrātiem OLBALTUMVIELAS ar citām uzturvielām aizstāt nevar. Gremošanas sulu un fermentu ietekmē kuņģī un zarnās OLBALTUMVIELAS sašķeļas līdz aminoskābēm, ko organisms izmanto pēc vajadzības gk. par uzbūves materiālu jaunu specifisku savienojumu sintēzei (↑ olbaltumvielu maiņa). Sevišķi lielas fiziskās slodzes vai badošanās gadījumā organisms OLBALTUMVIELAS var izmantot arī par enerģijas avotu (1 g OLBALTUMVIELAS oksidējoties dod 17,2 kJ)

Racionālā uzturā jābūt gan dzīvnieku, gan augu OLBALTUMVIELAS, jo aminoskābju sastāva ziņā šīs OLBALTUMVIELAS cita citu papildina.

OLBALTUMVIELAS uzturvērtību nosaka neaizstājamās aminoskābes.

OLBALTUMVIELAS, kas satur visas neaizstājamās aminoskābes pietiekamā daudzumā, sauc par pilnvērtīgām OLBALTUMVIELAS. Tādas ir dzīvnieku izcelsmes OLBALTUMVIELAS (piena, gaļas, zivju, olu OLBALTUMVIELAS). Neaizstājamās aminoskābes organismā neveidojas, tāpēc obligāti jāuzņem ar uzturu. Tās ir triptofāns (diennaktī vajadzīgs 1 g), leicīns (4—6 g), izoleicīns (3—4 g), valīns (4 g), treonīns (2—3 g), lizīns (3—5 g), metionīns (2—4 g) un fenilalanīns (2—4 g).

 

Diennaktī uzņemamās neaizstājamās aminoskābes

Neaizstājamās aminoskābes Diennakts deva (g)
Triptofāns 1
Leicīns 4-6
Izoleicīns 3-4
Valīns 4
Treonīns 2-3
Lizīns 3-5
Metionīns 2-4
Fenilalanīns 2-4

Atkarībā no vecuma, dzimuma un darba rakstura diennakts OLBALTUMVIELAS devai jābūt 1,3—2 g uz vienu kg ķermeņa masas.

Nozīmīgākie neaizstājamo aminoskābju avoti uzturā

Uzturlīdzeklis Aminoskābju daudzums %
Triptofāns Leicīns Izoleicīns Valīns Treonīns Lizīns Metionīns Fenilalanīns
Pupuchi 2,23 1,16 1,43 1,31 1,9 0,25 1.28
Sojas milti 0,6 3,6 2,5 2,4 1,8 2,9 0,6 2,3
Vājpiena biezpiens 0.2 1.6 1,0 1,2 0,7 1,3 0,5 0,9
Liellopa gaļa 0,2 1.4 0,9 1,0 0,8 1,5 0,4 0,7
Olas 0,2 1,1 0,8 0,9 0,6 0,4 0,7
Menca 1,2 0,8 0,9 0,8 1,5 0,5 0,6

OLBALTUMVIELAS realizē ļoti dažādas fizioloģiskas funkcijas, no kurām svarīgākā ir katalītiskā funkcija. To veic katalītiskās OLBALTUMVIELAS — fermenti jeb enzīmi. Turklāt OLBALTUMVIELAS pilda balstfunkciju un aizsargfunkciju, jo tās ir skrimšļu, kaulaudu un ādas pamatsubstance. OLBALTUMVIELAS producē arī meh. enerģiju (muskuļu OLBALTUMVIELASJ.

OLBALTUMVIELAS ir būtiska absolūti visu audu sastāvdaļa. Šķīstošās OLBALTUMVIELAS uztur organismā noteiktu onkotisko jeb koloīdosmotisko spiedienu, tās ir gan specifiskās, gan nespecifiskās antivielas pret patogēniem mikroorganismiem un to produktiem.

¹ https://www.neslimo.lv/pme/?name=olbaltumvielas